Boeken
Boven jezelf uit zingen. Kerkmuzikaal dagboek

Nu slechts € 10,- !

Een verslag van mijn wederwaardigheden en gedachtevorming over kerkmuziek gedurende 2009: de ontwikkeling en uitvoering van plannen voor de Stichting Nieuwe Kerkmuziek, een vacature bij de NCRV, een zomervakantie in Engeland, een cursus Kerkmuzikaal Beleid, redactiewerk voor Eredienstvaardig en het Nieuwe Liedboek, de eigen kerkmuzikale praktijk, een aantal nieuwe composities, allerhande lectuur en uiteenlopende gebeurtenissen op het kerkmuzikale erf. Download of bekijk hier het NAMENREGISTER, lees de RECENSIES of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. het boek.

Dirk Zwart - Boven jezelf uit zingen. Kerkmuzikaal dagboek. Uitgeverij Merweboek, 256 blz., â‚¬ 10,-

 
Errata bij 'Boven jezelf uit zingen'

- p. 53: niet Jos Bielen, maar Ignace Michiels is de organist die een m.i. 'merkwaardige' begeleiding gebruikt bij 'Licht dat ons aanstoot in de morgen' op CD 6 van de serie Door de wereld gaat een lied...

- p. 124: de herziene editie van de Vlaamse liedbundel Zingt Jubilate verscheen niet in 1996, maar in 2006

- Jos Beijer (p. 53 en 75) heet niet Jos de Beijer; aan Teresa Takken en aan Mattijs Ploeger is ten onrechte enkele malen een h in de voornaam toebedeeld; Arie Eikelboom heet niet Arie Eijkelboom (p. 115)

Met welgemeende verontschuldiging aan de betrokkenen!

Correctie/aanvulling: Arie Eikelboom (p. 115) was geen adviseur van Musica Pro Deo, maar beheerder van de uitgeverij. Hij had die functie overgenomen van Willem Vogel, die de uitgeverij beheerde en bepaalde wat er werd uitgegeven. Eikelboom betrok er na zijn aantreden enkele externe adviseurs bij.

 
Kogels in de kerk

Dirk Zwart - Kogels in de kerk en andere beschouwingen over (kerk)muziek

1e druk november 2006; tweede, met nawoord uitgebreide druk juni 2007

Uitg. Kok Kampen, 160 blz., UITVERKOCHT

Kogels in de kerk gaat over muziek in het algemeen, en over kerkmuziek in het bijzonder. De titel is ontleend aan een hoofdstukje over twee boekjes uit Amerikaans-evangelicale kring, waarin men muziek ziet als een middel in de geestelijke oorlogvoering tussen God en Satan. In het grote beginhoofdstuk, ‘Waar moet het (niet) naartoe met de kerkmuziek?’ gaat Zwart in op de vraag of de traditionele kerkmuziek vervangen moet worden door de op de popcultuur geënte evangelische kerkmuziek, en zo nee, waarom dan niet? Moeten we de jeugd dan niet ‘vasthouden’ en is muziek daar dan niet één van de belangrijkste middelen voor?

De rode draad in het boekje is het belang dat Dirk Zwart hecht aan goede kerkmuziek die de gelovigen werkelijk bezielt en enthousiasmeert. Daarom worden er ook vragen aan de orde gesteld als: heeft het orgel het primaat in de kerk, of kunnen er ook andere instrumenten gebruikt worden? Waaraan moet een goede gemeentezangbegeleiding voldoen? (Met concrete aanwijzingen voor organisten!) Moeten organisten betaald worden? Dit alles vanuit de visie: goed orgelspel is gemeente-opbouw.

Nieuwsgierig naar hun drijfveren en werkwijze heeft Zwart in zijn boekje ook interviews opgenomen met twee door hem bewonderde componisten van kerkmuziek: Antoine Oomen en Tom Löwenthal.

Daarnaast wijst Zwart op allerlei prachtige melodieën in het Liedboek voor de kerken, vergelijkt hij verschillende melodie-versies van de Credo-melodie van Paul Chr. Van Westering om vast te stellen welke de juiste is, en beschrijft hij de ontwikkeling van zijn eigen muzikale smaak. Op het grensvlak van muzikale en literaire historie is het artikel over de samenwerking tussen Annie M.G. Schmidt en de componist van ‘Dikkertje Dap’, Paul Chr. Van Westering. Humoristisch is het hoofdstuk waarin Zwart een aantal muzikale bloopers aanwijst in romans, gedichten en vertalingen.

Een interview met Dirk Zwart zelf over zijn muzikale opvoeding en werkzaamheden, besluit het boekje.

Kogels in de kerk wil amuseren, nieuwsgierig maken, enthousiasmeren en aanzetten tot bezinning. Het is kritisch èn opbouwend, vlot leesbaar en relevant voor iedereen die geïnteresseerd is in kerk en muziek.

 
Ik blijf zijn kind, al word ik eeuwenoud

Dirk Zwart (samenstelling) - Ik blijf zijn kind, al word ik eeuwenoud. Gedichten over vaders (2006)

Uitg. Kok Kampen, 48 blz., prijs nu â‚¬ 5,00 + verzendkosten

Hoe ervaren en herinneren dichteres en dichteressen zich hun vaders? Overheerst de herkenning of de vervreemding? Nam hij ze op de schouders en mee uit vissen, of bleef hij een vreemde die alleen aanschoof bij het avondeten? Een bloemlezing bekende en onbekende gedichten over vaders, gezien door zonen en dochters als Ida Gerhardt, Rutger Kopland, Menno van der Beek e.a.

 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2