Biografisch

Ik werd geboren op 30 juni 1962, in Rotterdam, als derde van de drie jongens die mijn ouders zouden krijgen. Mijn vader, Dirk Jansz. Zwart (1917-2002), was organist en koordirigent, en ik groeide op met muziek. Ik begon al vroeg piano en orgel te spelen, improviseerde, componeerde, was op mijn twaalfde gek van Mozart, maar onderging de puberteit met Kayak, Genesis, E.L.O. en andere groepen. Op mijn achttiende ging ik naar het conservatorium, eerst in Den Haag, een jaar later in Rotterdam. Ik studeerde er gedurende vier jaren, waarin ik tweemaal van studierichting veranderde. Ik was koordirigent en gaf pianoles, maar was daarnaast hevig geïnteresseerd geraakt in de Nederlandse letterkunde. In 1984 publiceerde ik mijn eerste recensie van een dichtbundel in een literair blaadje, het begin van een lange reeks recensies en artikelen. In 1986 ging ik Nederlands studeren aan de Universiteit van Utrecht, waar ik in 1994 mijn doctorandustitel behaalde. Inmiddels had ik in 1991 een eigen christelijk literair tijdschrift opgericht, Bloknoot, dat vanaf 1998 fuseerde met Woordwerk (het blaadje waarin ik mijn recensie-debuut had gemaakt) tot Liter, waarvan ik nog eindredacteur was tot 2003 en redactielid tot 2005.

Voerde tot 1997 de literatuur de boventoon in mijn bezigheden, vanaf dat jaar veranderde dat. De redacteuren van het christelijk-culturele tijdschrift Icarus hadden mij gevraagd een muziekstuk te schrijven ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het blad in 1998. Liefst: een ‘passion’. Het werd het paasoratorium Het Lam dat ons doet leven, waarvoor ik Ria Borkent vroeg liedteksten te schrijven. Sindsdien voert de muziek weer de boventoon in mijn bestaan, en voel ik mij voluit componist/kerkmusicus. Het paasoratorium was ook de aanleiding om met muziekuitgave-in-eigen-beheer te starten, wat uitmondde in Muziekuitgeverij Nootzaak.

Momenteel ben ik het leeuwendeel van mijn tijd bezig met koor- en kerkmuziek. Na mijn verhuizing, eind 2011, vanuit Rotterdam heb ik in het oosten des lands een nieuwe muzikale praktijk opgebouwd. Ik componeer, speel als organist in kerkdiensten (GKV Neede, Lutherse Kerk Apeldoorn) ben cantor in de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en dirigent van enkele koren. Ik geef af en toe een cursus of lezing, maak van tijd tot tijd een CD, run mijn kerkelijke-koormuziek-uitgeverij, schrijf soms over kerkmuziek en ben adviseur/contactpersoon van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek, waarvoor ik de website www.kerkmuziek.nu onderhoud. Daarnaast verzorg ik een website over het nieuwe Liedboek (2013): www.nieuwliedboek.info.

Huidige werkzaamheden:

- componist van kerkmuziek en koormuziek
- (kerk)musicus in de (wijde) omgeving van Deventer, o.a. als organist in de Lutherse Kerk in Apeldoorn
- dirigent van Interkerkelijk Koor Salem in Ridderkerk, van de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en van de cantorij van de Protestantse Gemeente Dinxperlo.
- uitgever van (voornamelijk) eigen bladmuziek onder de naam Muziekuitgeverij Nootzaak
- adviseur/contactpersoon van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek (zie www.kerkmuziek.nu)
- verantwoordelijk voor de inhoud van de website www.nieuwliedboek.info met commentaar op en muziek bij het nieuwe Liedboek (2013)